Unissapuhuja UudenSuomen vähiten päivitetyin blogi palaa takaisin!

Unissapuhujan Vaalianalyysit - Osa 1: Jatkojytky

  • Perussuomalaisten kannatuksen nousu kunnittain
    Perussuomalaisten kannatuksen nousu kunnittain
  • Perussuomalaisten kannatuksen lasku kunnittain
    Perussuomalaisten kannatuksen lasku kunnittain

Tietojen lähteenä on Tilastokeskuksen Eduskuntavaalikartta.


Perussuomalaisten Jatkojytkyn lähdettä etsimässä

 

Mediassa puhutaan paljon Perussuomalaisista maakuntien miehistä, mutta onko Perussuomalaisten kannatuksen kova ydin maakunnissa? Keskustan vaalivoitto viittaisi toisenlaiseen totuuteen. Oppositiopuolueena, Perussuomalaisten Jatkojytky ei sinänsä ole yllättävä, mutta mikä siitä tekee kiinnostavan on se miten se muodostui.

Vaikka Perussuomalaiset ovatkin vielä kova sana vanhoilla SMP alueilla, on kuitenkin tapahtumassa selkeä muutos Perussuomalaisuuden ytimen sijainnissa. Jos Perussuomalaiset olisivat niitä maakuntien miehiä, niin Keskustan vaalivoitto olisi korreloinut samansuuruiseen Perussuomalaisten vaalihäviöön, näin kuitenkaan ei käynyt. Mistä siis tuli Perussuomalaisten Jatkojytky?

Tilastokeskuksen tiedoista paljastuu että Perussuomalaiset todellakin hävisivät maakunnissa Keskustalle, mutta toisaalta voittivat Etelä- ja Keski-Suomessa SDPn ja Kokoomuksen. Yllättävänä tekijänä Perussuomalaiset hävisivät maakunnissa myös Vihreille.

Jatkojytky näyttää tulleen etelän suurten kaupunkien ympäryskunnista ja metsä-lähiöistä. Eli Perussuomalaisuuskin on suorittanut maaltamuuton.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ei Suomessa voi kasvaa tyhjästä suurpuolueeksi ilman kaupunkilaisten ääniä. Timo Soini on tyyliltään vennamolainen, mutta taustaltaan puhtaasti kaupunkilainen. Varsinaiseen läpimurtoonsa perussuomalaiset tarvitsivat ruotsintaitoista Tony Halmetta ja itähelsinkiläistä lähiökannatusta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ja kuitenkin PS:n kannatus laski selvästi Helsingissä, jossa se on sitä paitsi selkeästi alle valtakunnan keskitason. Kannatushan oli 11,3 prosenttia eli 1,7 vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Kyllä PS mielestäni on yhä selkeästi maakuntien puolue.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Paitsi että kauempana Turku-Tampere-Helsinki kolmion ulkopuolella PS:n kannatus putoaa vielä nopeammin.

Savo-Karjalan vaalipiirissä 2,0 ja Oulun sekä Lapin vaalipiireissä 4,0 vähemmän.

Uudellamaalla Perussuomalaiset ovat toiseksi suurin ja menettivät vain 0,9.

Pointtini nimenomaan on se, että Perussuomalaiset ovat profiloitumassa selkeästi Eteläisen suomen taajama-alue puolueeksi, samanlaiseksi kuin Kokoomus tai SDP.

Toimituksen poiminnat